Camino Portugués kan vandres til Santiago de Compostela både fra Lissabon og fra Porto.

Der er flere ruter at vælge mellem, både én langs kysten og en længere inde i landet. Lissabon-Santiago er 616 km gennem betagende uspoleret kystnært område, mens alternativet hvor du starter i Porto er på 240 km.

Selvom pilgrimsrejser fra Portugal til Santiago antages at have eksisteret allerede i den sene middelalder, blev det endnu mere populært efter at landet fik sin uafhængighed i midten 12. århundrede. Fra dette tidspunkt har man i hvert fald registreret respekt og særlig interesse for Sankt Jacob og pilgrimsfærd til Santiago de Compostela, ligesom apostlen og pilgrimsrejse til hans grav blev et af kendetegnene på identitet i den europæiske kultur i området. Portugisere deltog ivrigt i denne fælles oplevelse, og de havde det held at blive støttet i sagen af monarker, medlemmer af adelen og de mere højtstående præster.

Ruten begynder i Lissabon Cathedral og fortsætter nordpå mere eller mindre parallelt med Tajo-floden indtil Golegã.

Ruten fortsætter derefter nordvest gennem den største by i Coimbra, holder øst af de vigtigste nord- syd motorvej og går gennem nogle området væk fra “den slagne vej" steder såsom Agueda, Ansiao, Oliveira de Azemeis, og Sao Joao da Madeira, før ankommer til Porto.

Fra Porto, fortsætter caminoen nordpå og krydser floderne Lima og Minho, hvor den går ind i Spanien. Stadig mod nord, er floden Ulla krydset ved Padron, før man kommer til Santiago.

Den samlede rute, ca. 610 km, kan opdeles i 380 km mellem Lissabon og Porto, 117 fra Porto til den spanske grænse, og 112 fra Tui til Santiago. Selv om nogle af strækningerne er lange, skal man huske at ruten har næsten ingen stigning.

Strækningen fra Lissabon til Porto kan gøres på to uger.

Da Nordportugal og Galicien ligger op ad Atlanterhavet, medfører det et foranderligt kystklima.
I perioder med lavt lufttryk, kan nedbøren være tung og langvarig og vandrere bør være tilstrækkeligt forberedt.

Foråret er tid for køligt vejr og frisk vækst, mens det tidlige efterår anses for at være nogenlunde tørt. Sommeren kan være varm med perioder med høj luftfugtighed og herberger og hoteller er normalt overfyldte, også på grund af ferien.