Caminoen, Camino de Santiago eller Camino France...
Navnene er mange og det er ikke nemt at beskrive en så omfattende vandretur på mere end 800 km., men jeg har prøvet at samle lidt baggrundsinformation om Caminoen her. Ønsker du mere information kan jeg henvise til mit foredrag eller de mere praktiske informationer under menupunktet "Erfaringer" øverst.

Jakobsvejen, eller Ibsvejen, også kendt som Camiño de Santiago, er en pilgrimsrute, der fører til den kæmpe store katedral i Santiago de Compostela i Spanien, hvor en af de tolv apostle, Skt. Jakob, eller Skt. Ib, ifølge legenden ligger begravet.

Jakobsvejen har siden middelalderen været en af de vigtigste kristne pilgrimsruter, og pilgrimme har rejst ad den til Santiago de Compostela i de sidste 1000 år. Inden for katolicismen regnes Jakobsvejen i dag som en af de tre vigtigste pilgrimsruter sammen med ruten til Rom (Via Francigena) og Gravkirken i Jerusalem. I middelalderen var rejsen til Skt. Jakobs grav meget populær, og mange mennesker begav sig ud på denne rejse, som måske var den eneste i deres liv. Langs de vigtigste veje skød der herberger op, som skulle dække de rejsendes behov. Nye valfartskirker opstod også. De fungerede som stationer, hvor de rejsende kunne holde modet oppe ved bøn, messe eller andre ritualer.

Den protestantiske reformation og den politiske uro, der fulgte i 16. og 17. århundrede medførte et stort fald i antallet af pilgrimme i hele Europa. Og indtil midten af det 20. århundrede var antallet af besøgende i Compostela hvert år svindende, men siden 1980'erne har Jakobsvejen tiltrukket et stigende antal pilgrimme fra hele verden. I 1987 udnævnte Europarådet den som den første vej til kulturel rute. Den er optaget af UNESCO som del af verdens kulturarv i 1993

De tidligste beretninger om besøg ved helligdommen viet til Skt. Jakob stammer fra kongeriget Asturien i det 8. århundrede. Fra 10. århundrede finder vi beretninger om pilgrimme, der er rejst dertil fra lande på den anden side af Pyrenæerne. Men det store opsving i antallet af udenlandske besøgende kom formodentligt først hundrede år senere. I begyndelsen af 12. århundrede blev Jakobsvejen langt bedre organiseret, og en lang række kapeller, hospices og herberger blev opført langs de fire ruter, som førte pilgrimmene gennem Frankrig til den Iberiske halvø, hvor de løb sammen til én ved Puente la Reina, og som derefter førte dem gennem det nordlige Spanien gennem byerne til Burgos, Carrión de los Condes, Sahagún, León, Astorga og Lugo til Compostella.

Det blev tidligt en tradition for pilgrimmene at samle muslingeskaller, de såkaldte ibskaller, ved stranden ved Kap Finisterre. Skallerne bragte de hjem som bevis på, at de havde gennemført rejsen.

I middelalderen kunne syndere opnå tilgivelse, hvis en form for straf blev udstået. En af mulighederne ved meget alvorlige synder og forbrydelser var at gennemføre en pilgrimsfærd, hvor den dømte rejste til et bestemt valfartsmål og bad om tilgivelse.

Det øgede antal rejsende stillede store krav til forplejning. Nye hospice blev opført langs hele ruten med kongelig beskyttelse og gav et massivt økonomisk løft til regionen. Nye kirkebygninger blev opført til de store mængder rejsende. Den romanske stil blev født og med tiden spredt til resten af Europa. Salg af souvenirs blomstrede i Compostela, og rejsebøger og guider blev nedskrevet til kommende pilgrimme. Den moderne turistindustri, som begyndte med rejser til Rom, blev født hos selskaber, der arrangerede pilgrimsrejser.

Et af de mest berømte og betydningsfulde klostre i spansk historie, er klosteret i Samos. Det er samtidig et vigtigt galicisk symbol på grund af den rolle, som klostret har spillet i den historie og kultur i regionen. Ved middelalderen var det blevet en af de rigeste og mest magtfulde af alle klostre, og det kontrollerer omkring 300 mindre klostre og 100 kirker. Udover at uddanne sønner af adelen, en opgave det deler med alle andre benediktinerklostre i Europa, havde Samos en vigtig rolle som pilgrim hospice og den dag i dag kan du overnatte på refugiet på klosteret i Samos.

I vore dage tager titusindvis af kristne og andre hvert år turen til Santiago de Compostela. Mange begynder turen fra deres eget hjem, mens andre starter i et af de populære udgangspunkter for Jakobsvejen, som findes over hele Europa. De fleste rejser stadig til fods, nogle cykler, mens nogle få benytter sig af autentiske middelalderlige transportmidler som hest eller æsel. Jakobsvejen er i dag en populær vandrerute, som også benyttes af andre end pilgrimme. Motiverne for en pilgrimsrejse er mange og ikke længere nødvendigvis religiøse. Den moderne pilgrimsvandrer kan både have sociale og sportslige motiver til at gennemføre ruten, og mange vælger at overnatte komfortabelt på hoteller langs ruten i stedet for på herbergerne.